Winnend Flevolands schrijverstalent komt uit Almere en Emmeloord

De winnaars voor de IVIO Andries Greiner Prijs 2008 voor Flevolands schrijftalent komen uit Emmeloord en Almere. Het thema voor de verhaalinzendingen in 2008 was ‘Het sms’je dat mijn leven veranderde’. Eerstejaarsstudent rechten Eddy Aangeenbrug (19) uit Emmeloord won in de categorie jonger dan 25 jaar met zijn verhaal ‘Ne bis in idem’. Ilse Ruijters (29), welzijnswerkster en freelance journaliste uit Almere, won de categorie 25 jaar en ouder met het verhaal getiteld ‘Noodweer’. Ruim honderd amateurschrijvers, hun familie, genodigden en pers woonden op donderdag 30 oktober 2008 in het restaurant annex conferentiecomplex MAC3-Catering in het Creative Campus in Almere de uitreiking bij.

Beide amateurschrijvers waren zeer verrast dat juryvoorzitter Andries Greiner tijdens de uitreiking hun naam noemden. Ilse Ruijters vertelde na afloop van de uitreiking dat ze al van jongs af gericht is op schrijven en dat ze elk vrij moment schrijft. Eddy Aangeenbrug schreef zijn eerste verhaal op 5-jarige leeftijd. Hij won al eens de Frits de Zwerver Prijs en hoopt na 13 jaar schrijfactiviteiten voor de verdere toekomst op een bestaan als auteur.

Andries Greiner vertelde dat door de jury in totaal 41 inzendingen werden beoordeeld. De amateurschrijvers hadden in hun verhalen een opvallende voorkeur voor ongevallen, relaties en de liefde. Hij las voor uit het werk van de twee winnaars en loofde hun originaliteit en taalverzorging, belangrijke criteria voor de jury. De winnaars kregen ieder een cheque van 1250 euro en een oorkonde.

Aan de officiële prijsuitreiking ging een boeiende voordracht van Henk van Middelaar, parttime docent Nederlands aan de SG Lelystad, RVU presentator en schrijver vooraf. Zijn voordracht ging over ‘Verandert schrijven mijn leven?’. Tijdens de uitreiking presenteerde directeur Peter van Dreunen van het vooraanstaande internetbedrijf Exed Internet uit Lelystad, de door het bedrijf gesponsorde nieuwe website www.ivio-andriesgreinerprijs.nl. De site biedt tevens de gelegenheid verhalen op geavanceerde mobiele telefoons te uploaden. Voorzitter van de Stichting IVIO, Meine Breemhaar, is verheugd dat de prijs nu langzaam toch wortelt en in Flevoland een traditie begint te worden. Hij sprak de hoop uit dat zich in Flevoland kernen van jong schrijverstalent vormen die elkaar zullen gaan stimuleren, precies het ideaal dat met de uitloving van de prijs wordt beoogd. Voor 2009 wordt de prijs opnieuw uitgeloofd. Het thema staat al vast: Het Cadeau.

Foto’s

V.l.n.r.: Andries Greiner, Eddy Aangeenbrug, jurylid Henk Soomers, Ilse Ruijters en de juryleden Elly Linzel de Vries en Marion Wichard
De uitreiking in het restaurant annex conferentiecomplex MAC3-Catering in het Creative Campus in Almere trok ruim 100 belangstellenden
Voorzitter van Stichting IVIO Meine Breemhaar: verheugd over de prijs als traditie in Flevoland
Peter van Druenen van EXED Internet sponsorde de nieuwe website
Henk van Middelaar sprak over het thema ‘Verandert schrijven mijn leven?’