Ze waren verrast, zeer verrast, de beide winnaars van de IVIO-Andries Greiner Prijs 2014. Lieke Lap (15) uit Dronten en Kjeld Visser (15) uit Lelystad, hadden gistermiddag in De Bibliotheek FlevoMeer in Lelystad veel verwacht, maar niet dat juryvoorzitter Andries Greiner hun namen zou noemen. Maar het gebeurde wel. Zij wonnen de 7 e editie van de Prijs voor jong talent tot 25 jaar en ontvingen daarvoor ieder een bedrag van 625 euro, een oorkonde en bloemen. Waarna ze blij en verlegen met hun onverwachte situatie de Flevolandse pers te woord stonden.

Perfecte locatie

De Bibliotheek FlevoMeer in Lelystad was woensdagmiddag de perfecte locatie voor de uitreiking van de inmiddels 7 e editie van deze unieke Prijs. In een sfeervolle ruimte midden in de bibliotheek kwamen de 14 deelnemers met hun familie en vrienden bijeen om kennis te nemen van de bekendmaking van de winnaars. In totaal zo’n 50 personen zagen Andries Greiner de prijs uitreiken aan Lieke en Kjeld voor hun verhalen. Lieke Lap schreef een verhaal met als titel Schoolfeest, Kjeld Visser gaf zijn verhaal de titel Party Virus. Op de vraag van de juryvoorzitter of ze plannen hadden om verder te gaan met schrijven, antwoordde Kjeld dat hij een toekomst ambieert als regisseur. Zijn verhaal las ook als een James Bond-script. Lieke kon er nog niet veel over zeggen. Zij wist het nog niet. e editie van deze unieke Prijs. In een sfeervolle ruimte midden in de bibliotheek kwamen de 14 deelnemers met hun familie en vrienden bijeen om kennis te nemen van de bekendmaking van de winnaars. In totaal zo’n 50 personen zagen Andries Greiner de prijs uitreiken aan Lieke en Kjeld voor hun verhalen. Lieke Lap schreef een verhaal met als titel Schoolfeest, Kjeld Visser gaf zijn verhaal de titel Party Virus. Op de vraag van de juryvoorzitter of ze plannen hadden om verder te gaan met schrijven, antwoordde Kjeld dat hij een toekomst ambieert als regisseur. Zijn verhaal las ook als een James Bond-script. Lieke kon er nog niet veel over zeggen. Zij wist het nog niet. e editie van deze unieke Prijs. In een sfeervolle ruimte midden in de bibliotheek kwamen de 14 deelnemers met hun familie en vrienden bijeen om kennis te nemen van de bekendmaking van de winnaars. In totaal zo’n 50 personen zagen Andries Greiner de prijs uitreiken aan Lieke en Kjeld voor hun verhalen. Lieke Lap schreef een verhaal met als titel Schoolfeest, Kjeld Visser gaf zijn verhaal de titel Party Virus. Op de vraag van de juryvoorzitter of ze plannen hadden om verder te gaan met schrijven, antwoordde Kjeld dat hij een toekomst ambieert als regisseur. Zijn verhaal las ook als een James Bond-script. Lieke kon er nog niet veel over zeggen. Zij wist het nog niet.

Boek Ilse Ruijters

Deelnemers aan de Prijs met schrijfambities kregen hoe dan ook een deskundig advies van jurylid en auteur Ilse Ruijters. Ilse won de prijs in 2008. Zij sprak over haar in september gelanceerde thriller ‘De onderkant van sneeuw’, haar eerste roman die een erg goede pers kreeg. Zij las eruit voor en stak de deelnemers een hart onder de riem. “Geef niet op”, was haar boodschap. Elke deelnemer aan de schrijfprijs 2014 ontving na afloop van de uitreiking een door haar gesigneerde uitgave van het boek.