De IVIO-Andries Greiner Prijs 2015 voor aankomende auteurs in Flevoland is gewonnen door Ghislaine de Rond (Lelystad) en Theo Gaasbeek (Marknesse). In De Bibliotheek FlevoMeer in Lelystad maakte juryvoorzitter Andries Greiner woensdagmiddag 11-11 jl hun namen bekend. De Flevolandse schrijvers wonnen de 8e editie van de Prijs voor aankomend talent en ontvingen daarvoor ieder een bedrag van 1250 euro, een oorkonde en bloemen. Zij werden beloond voor hun verhalen over het thema ‘Behekst’. De titel van het verhaal dat Ghislaine de Rond schreef luidde: Over de golven. Theo Gaasbeek gaf zijn verhaal de titel: De vrouw die voorliep.

Theateroptreden

Voor de prijsuitreiking waren de 22 deelnemers aan deze editie uitgenodigd. Zij brachten hun kinderen, partner en/of vrienden mee. In totaal waren rond de 50 bezoekers aanwezig. Het programma voorzag in een optreden van een theatergroep van leerlingen van ROC Flevoland en in een presentatie over het schrijfprijs van jurylid en (inmiddels) professioneel schrijfster Ilse Ruijters, zelf winnares van de Flevolandse schrijfprijs in 2008. Ilse Ruijters vertelde over wat de IAG-prijs voor haar heeft betekend: dat het de start was van haar (zakelijke) schrijfcarrière, wat later dus leidde tot haar eerste roman De onderkant van sneeuw. Tevens ging  ze in op de droom van een carrière als schrijver / schrijfster, het belangrijk is om mee te doen aan wedstrijden. Op deze manier val je op bij het publiek en bij uitgevers. Daarnaast houden schrijfwedstrijden je scherp. Je moet toch maar voldoen aan de opdracht en de deadline halen. Ten slotte zei ze: ‘Als je gaat schrijven, wees dan maar een beetje egocentrisch. Sluit dan de wereld buiten. Schakel je telefoon uit, zet WIFI af, laat de boel de boel. Voor schrijven heb je echt je concentratie nodig.’

Nieuw thema in IVIO’s jubileumjaar 2016: Stiekem

Juryvoorzitter Andries Greiner onthulde ook het thema voor de 9e editie van de IVIO-Andries Greiner Prijs 2016: Stiekem. Flevolanders die graag schrijven krijgen tot eind augustus 2016 de tijd een verhaal van maximaal 5000 woorden in te sturen. In november 2016 zullen de winnaars bekend zijn en de prijzen worden uitgereikt.

1. Juryvoorzitter Andries Greiner overhandigt Ghislaine de Rond als winnares een cheque en oorkonde.

2. Theo Gaasbeek uit Marknesse met juryvoorzitter Andries Greiner

3. De jury met de winnaars van de IAG Prijs 2015, vlnr Ilse Ruyters, Ghislaine de Rond, Theo Gaasbeek, Henk Soomers, Marion Wichard en Andries Greiner.

(foto’s: Brian Morgan)